Notranji zajedavci pri psu in naravna rešitev

notranji zajedavci pri psu in naravna rešitev

Notranji zajedavci pri psu so pogosto vzrok nepridobivanja teže, slabega počutja, driske in splošnega nenapredovanja.

Najina zgodba se je začela tako, da se moja pasja gospa kljub obilju hrane, in to res kakovostne, surove in kuhane, nikakor ni mogla porediti in so me vsi spraševali, če ji dam kaj jesti oz. če sem jo pripeljala iz zavetišča. Sram me je bilo, predvsem pa sem se zelo sekirala, ker nisem vedela, kako naprej in ker me je skrbelo za njeno zdravje. Kar je bilo še huje, imela je hude težave z drisko. V vseh možnih oblikah, barvah, gostotah in količinah. 

Morda neprijetna tema, zato pa toliko bolj pomembna, kajti zdravje črevesja je osnova za zdravje imunskega sistema in delovanje možganov ter drugih organskih sistemov v telesu psa. Sedaj se pojavlja tudi vse več virov, ki govorijo o tem, da uživanje drekcev (katerih koli) nakazuje na to, da si pes, ko se prelevi v Govnačko, poskuša sam pomagati, saj njegovo telo ve, da mu primanjkuje ustreznih snovi, ki jih lahko najde v drekcih, razen v primeru, ko gre za psihološke težave, ki pa so druga zgodba. 

Zdravje črevesja je osnova za zdravje imunskega sistema in delovanje možganov.

Sherlock Holmes ali Govnačka?

Oboje v enem, namreč v zadnjih dveh letih in pol, odkar imam Gracie, sem postala izvedenka za pasje bombice in tudi jaz čisto prava Govnačka. Zvesto in tudi brez zadržkov ogledujem, preučujem, pobiram in zastiram njene drekce. Nikoli si nisem predstavljala, da mi bo to vzelo toliko pozornosti in časa. Najbrž se sprašujete, zakaj, ali pa je nekaterim izmed vas zelo domače in poznano. 

Ker sem želela moji Govnački pomagati na naraven način, sem uporabila razna zelišča in pripravke, ki pa žal niso odpravili težav. Nato sem se odločila, da bom njene pasje iztrebke odnesla na testiranje za notranje zajedavce. Bingo! Giardia in gliste v izobilju. Zopet zelišča, semena, česen in še marsikaj, kar žal ni uspelo odpraviti zajedavcev, je pa pomagalo in jih je bilo manj.

Vmesna zasilna rešitev, ki je ne priporočam

Ker je bila psička za moje pojme že preveč osiromašena, sem se kljub vsem alarmom, ki so divjali v meni, odločila za zdravilo Metronidazol, ki se uporablja kot antibiotik, in antiprotozoal, kar pomeni, da deluje na notranje zajedavce. Zelo močno in hudo zdravilo, ki je sicer odlično opravilo svoje delo, ima pa lahko trajne posledice na prebivalce črevesja, tudi tiste prijazne in dobre, ter na splošno zdravje črevesja. Danes to vem in zato raziskujem naprej. 

Kar je krasno, pa je to, da sem najprej na 2 meseca, nato na 4 mesece, nato na 6 mesecev in zdaj 1 krat na leto, testirala potičke in uspela psičko obdržat prosto notranjih zajedavcev, in kar je sploh krasno, da mi je to uspelo in mi to uspeva z naravnimi dodatki, kot so bučna semena, seme ali olje črne kumine, česen

Česen, bučna semena, črna kumina – zelišča za zdravje pasjega črevesja

Vse našteto imamo po navadi doma oz. lahko brez težav kupimo, ker je lahko dosegljivo in še poceni. Pri dajanju kakršnih koli dodatkov je seveda treba upoštevati zdravje psa. Glede na njegovo zdravstveno stanje lahko obstajajo določene snovi, ki jih ne sme uživati, ker bi lahko kvarno vplivale na njegovo zdravje ali ga resno ogrozile (črna kumina npr. ni primerna za breje psičke niti za tiste z okvaro jeter). Odmerjanje:

 • bučna semena – 1/2 čajna žlična na 10 kg telesne teže psa;
 • olje črne kumine / seme črne kumine – 1 mg olja na 1 kg telesne teže / ¼ čajne žličke za male pse, ½ čajne žličke za večje pse;
 • česen – 1 čajna žlička na 15 kg telesne teže psa oz. lahko dodajate »Pasji česen“, kjer imate doziranje opisano na embalaži.
Notranji zajedavci pri psu - želišča ki pomagajo

Kliknite na razpredelnico za prenos tabele s seznamom zelišč in nasveti o uporabi proti notranjim zajedavcem pri psih.

Kljub temu, da notranji zajedavci pri psu niso več težava moje psičke, sem odločena, da bom njene iztrebke redno testirala.

Se sprašujete, zakaj? 

 • Zato, ker na vsake toliko rada poje kakšno nesnago ali pa potičko svojih prijateljev, ki ima lahko tudi neljube prebivalce.
 • Ne glede na to, da je vse meso, ki ji ga dajem ustrezno pregledano tudi na zajedavce, je test še dodaten pokazatelj, da surova hrana v večini primerov ni bav bav, poln zajedavcev.
 • Zato, ker sem tako mirna in lahko v primeru prebavnih težav izključim notranje zajedavce in ustrezno ravnam.
 • Zato, ker so notranji zajedavci zelo nevarni, saj kradejo pomembna hranila telesu, razjedajo črevo in ker razen glist, niso ravno vidna s prostim očesom pa tudi z lupo ne, in jih lahko zlahka spregledamo, naredijo pa lahko nepopravljivo škodo.

Testiranje pasjih iztrebkov in notranji zajedavci pri psu – moji nasveti

Vprašanja, ki ste si jih med branjem lahko postavili, so:

 • Kam naj shranim vzorčke?
 • Koliko in v kakšnih količinah jih potrebujem?
 • Kam naj jih odnesem?
 • Cena testiranje?

Moja navada je, da 3 zaporedne dni vzemam približno  2cm velik vzorček in ga dam v lonček za blato, ki se ga kupi v lekarni. Tako imam 3 vzorčke, ki zadostujejo za testiranje na VSE notranje zajedavce. 

K vzorčkom dodam dopis, v katerem prosim za test na VSE NOTRANJE ZAJEDAVCE, zraven pripišem, zakaj sem se odločila za test (npr. pretekle težave z zajedavci, pogoste driske …) ter svoje podatke z naslovom in telefonsko številko, namreč že čez nekaj dni dobite po pošti izvid in položnico z zneskom 22,78 eur.

Najbolje je, da že zjutraj odnesete dragocene paketke, saj boste tako že isti dan lahko poklicali in izvedeli, ali v potičkah mrgoli neželenih prebivalcev ali ne?  

Več informacij pa najdete tukaj: https://www.vf.uni-lj.si/podrocje/sprejem-vzorcev

Morda sem vas prepričala in boste tudi vi postali Govnaček ali pa Sherlock Holmes in pridno nabirali dragocene paketke ter jih testirali. Na takšen način boste  še bolj varovali vaše najdražje kužije, sosedove in tiste, ki pridejo na obisk. Več nas bo, manj bomo čudni, predvsem pa bodo naši, vaši in njihovi psi bolj zdravi. 

Aja, pa še to, ne bom več ena redkih čudnih žensk, ki večno ogleduje iz preučuje pasje bombice, ampak pripadnica elite Govnačk in Govnačev, ki strastno nabirajo zaklade. 

https://www.aegypt-schwarzkuemmel.de/en/black-cumin-oil-for-pets-and-horses/

https://www.dogsnaturallymagazine.com/garlic-for-dogs-poison-or-medicine/

Si želite biti na tekočem?

Prijavite se na novičke

Prejmite občasne nasvete, inspiracije in novice s področij surove hrane in dopolnilnih oblik zdravljenja za pse.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Hvala za prijavo na na novice, se beremo kmalu!

Katja in Gracie