Kako izbrati najboljšo posodo za pasjo hrano in vodo?

izbira posode za vodo

Ko razmišljate o prehrani vašega psa se ne morete izogniti vprašanju katero posodo za pasjo hrano in vodo izbrati. Na zdravje in varnost vašega psa poleg ustrezne hrane, bistveno vpliva tudi kakovost pasje posode, iz katere pes pije in je.

Izbire je res ogromno. Kaj pa vas prepriča?

Nekaj dejavnikov, ki ponavadi vplivajo na izbiro posode za pasjo hrano:

  • ustrezna velikost,
  • izgled,
  • funkcionalnost,
  • varnost,
  • značilnosti psa,
  • material.

Eden od prvih dejavnikov je seveda velikost pasje posode, ki bo ustrezala velikosti in starost psa, še posebej, če gre za večjega psa, saj lahko v tem primeru posoda za mladičke hitro postane premajna in prelahka.

Številne pasje posode so zaradi barv, okraskov in različnih oblik zelo privlačne za oko, še posebej tiste, ki so ročno narejene

Pomembno vlogo igra tudi funkcionalnost, saj lahko v različnih okoliščinah kot je npr. kampiranje uporabljate drugačne posode kot tiste, ki jih imate za hranjenje doma. Ali pa imate morda psa z dolgimi ušesi in se želi izogniti namakanju ušes v posodo. Morda imate doma drseče talne obloge in posoda drsi po tleh.

Je vaš pes živahen jedec in hitro prevrne ali celo razbije posodo ali pa bi jo ob koncu obeda želel še prigrizniti in se še tako malo zamotiti?

Ali morda vaš kuža raje je toplo hrano in je zato potrebno izbrati posodo, ki se dobro obnese ob višjih temperaturah? Je predstavnik največjih pasem in potrebuje posodo, ki je dvignjena od tal? Poleg naštetega je ključnega pomena tudi material iz katerega so posode narejene, saj z vašo izbiro želite varovati okolje in izbirate posode iz naravnih materijalov ali pa tiste, ki so biološke razgradljive. Morda je za vas ključnega pomena trdnost posode in dejstvo, da se ne polomi ali razbije. Imate najprej v mislih higieno in razmišljate o tem katero posodo je najlažje očistiti in kje se nabira najmanj bakterij? Cenite estetiko in vas prepričajo ročno narejene in poslikane posode, ki skorajda spominjajo na umetnine?

Posoda za vodo

Poleg hrane, mora imeti pes navoljo tudi čisto in svežo vodo, ki naj ne bo pretopla ali prehladna. Ker voda v posodi praviloma stoji dlje kot hrana, je še toliko bolj pomembno, da poznamo prednosti in slabosti različnih vrst posod. Zelo priporočljivo je, da vodo vsaj 1 x dnevno zamenjate ter ob tem pomijete posodo, saj je na podlagi raziskave s strani Hartpury Unversity znano, da so pasje posode z vodo, na 3. mestu najbolj nevarnih predmetov v gospodinjstvu, saj so izjemno gojišče življenjsko nevarnih bakterij in klic. Najbolje naj bi se obnesle posode iz nerjavečega jekla, najslabše pa plastične posode. Za veliko presenečenje pa so se izkazalane keramične posode, kjer naj bi se nabiralo največ skodljivih bakterij.

Kako torej izbrati pravo pasjo posodo?

Kdo bi si mislil koliko dejavnikov vpliva na na prvi pogled tako preprosto izbiro. Ne glede na vaše preference, potrebe in značilnosti psa, življenjski slog ipd., ima vsaka posoda svoje prednosti in slabosti. In zdaj, ko imate malce boljšo predstavo o le-teh, lahko lažje izberete tisto posodo, ki bo poleg ostalih odločitev, znatno pripomogla k ohranjanju in krepitvi zdravja vašega psa.

tabela s posodo za pasjo hrano
Da boste lažje izbrali pravo posodo za pasjo hrano

Vir:

https://www.facebook.com/PlanetPawsMedia/videos/734134020289746

https://hartpury.pure.elsevier.com/en/publications/microbiological-assessment-of-canine-drinking-water-and-the-impac

https://doglab.com/dog-bowl/

Si želite biti na tekočem?

Prijavite se na novičke

Prejmite občasne nasvete, inspiracije in novice s področij surove hrane in dopolnilnih oblik zdravljenja za pse.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Hvala za prijavo na na novice, se beremo kmalu!

Katja in Gracie