Pasje bolhe – vse o njih

pasje bolhe

Kako ugotoviti ali ima vaš pes pasje bolhe?

Če ima pes bolhe boste najbrž opazili:

 • neobičajno praskanje,
 • stresanje z glavo,
 • grizenje delov telesa,
 • žvečenje,
 • lizanje,
 • nemirnosti.

Bolhe lahko pičijo tudi vas. Po ugrizu lahko na koži vidite malo rdečo, zelo srbečo izboklinico ali pa preprosto bolho najdete na sebi. 

Če ima veš pes bolhe že dlje časa boste opazili tudi:

 • blede dlesni: bolhe pijejo kri in lahko povzročijo slabokrvnost,
 • povečano izpadanje dlak, zaradi lizanja in praskanja.

Trakulja: rižu podobna bitja v iztrebku vašega psa lahko nakazuje, da ima vaš pes trakuljo. Bolhe lahko prenašajo ličinke trakulje. V primeru, da je pes med čiščenjem in lizanjem pogoltnil bolhe, pomeni, da ima lahko trakuljo, obratno pa lahko trakulja kaže na prisotnost bolh. 

*Trakulje se lahko znebite tudi tako, da po hrani potresete nesladkano kokosovo moko ali koščke. Kokos je odlično zdravilo proti notranjim zajedavcem. Malim psom zadostuje 1 žlička dnevno, srednjim 2, za velike pse pa 1 žlica dnevno. *

Kako veste, da gre res za pasje bolhe?

Psa dobro preglejte. Uporabite lahko glavnik za bolhe, ki ga lahko najdete v trgovinah za male živali.  Odmaknite dlako od kože, tako da lahko vidite kožo. Poglejte okoli ušes in tudi v ušesa, pazduhe, dimlje in zadnji del okoli repa. Bolhe se najraje zadržujejo v teh predelih. Če vidite skakajočo ovalno žuželko, je najverjetneje bolha. Če vam jo uspe ujeti, jo zdrobite. Vedite, da bolhe ni tako lahko streti, tako da če vam uspe žuželko hitro sploščiti, morda ni bolha. Bodite pozorni tudi na male rdeče ugriznine na koži, še posebej na omenjenih delih ter ostalih toplih in vlažnih delih, čeprav se bolhe lahko zadržujejo na celotnem telesu. Če ugrizi bolh razdražijo kožo, boste tam videli rdečice. 

Bolšji iztrebki so navadno črne ali rdečkasto rjave barve. Opazite jih lahko na psu ali po stanovanju. Če jih opazite, lahko vzamete malo wc papirja in ga namočite, prislonite ga na kožo, kjer ste male pike opazili in jih počešite na papir. Če boste opazili rdečkasto rjav madež pomeni, da so to bolšji iztrebki, ki vsebujejo kri vašega psa.

Kaj pa sedaj, ko veste, da ima vaš pes bolhe?

Če imate doma še kakšno drugo živali, preglejte tudi njih, kajti bolhe so odlične skakalke in če jih ima pes, jih ima po vsej verjetnosti tudi vsaka druga žival v gospodinjstvu. Zopet preverite ali gre za bolhe, kot je opisano zgoraj, pri vseh živalih (psih, mačkah, morskih prašičkih, hrčkih,..). Vendar ni nujno, da jih imajo vse živali. Živali z boljšim imunskim sistemom so bolj odporne na zajedavce. 

Razvojni cikel bolhe

Ko enkrat ugotovite katere živali imajo bolhe in katere ne, lahko začnete z zatiranjem. Preden začnete pa je koristno poznati razvojni cikel bolhe. Pomagal vam bo razumeti , kako se bolh lahko znebite in da gre za ponavljajoč proces. 

Jajčece

Odrasle bolhe živijo od 1 do 3 mesecev, vendar lahko celoten življenjski cikel traja več mesecev. Poznamo 4 stopnje življenjskega cikla. Takoj ko odrasla samice najde gostitelja, začne izlegati jajčeca, izleže pa jih lahko okoli 40 na dan. Bolšja jajčeca so videti kot koščki belega peska in sicer okoli 20 jajčec na kupu. Medtem ko se pes premika, bodo jajčeca padala z njega  povsod kamor gre. Zelo težko jih je opaziti v raznih preprogah, postelji, avtomobilu,… Predstavljajo polovico populacije v vašem domu. Od razmer  je odvisno, kako hitro se razvijajo. Če je toplo in vlažno, se lahko razvijejo v nekaj dneh, v hladnem in suhem okolju pa traja do 14 dni, da se razvijejo v larve. 

Larva

Larve so slepe in se izogibajo svetlobi. Zadržujejo se v temi in se hranijo z iztrebki odraslih bolh. Najdemo jih lahko kjer koli, v razpokah tal, pohištvu, pasjih posteljicah,… Hranijo se lahko tudi z drugimi organskimi odpadki kot so odmrla koža, lasje, mrtvi insekti in delčki hrane. Bolšje larve so male, prosojne ličinke, brez okončin, velike okoli 5mm. Njihova barva bo s hranjenjem postala temna. Temperatura na 35 stopinja in vlažnost pod 50% larve ubije, saj ne preživijo dehidracije. Larve predstavljajo okoli 35% vse bolšje populacije v vašem domu. Od 1 do 3 tednov po izleganju, bodo larve naredile kokon in postale pupe.  

Pupa

Pupa je zadnja stopnja pred odraslo bolho. Živi v kokonu, ki jo varuje med razvojem. Ta stopnja lahko traja od 1 tednov do več mesecev. Ob primerni vlažnosti in temperaturi, bo odrasla bolha hitro zaznala potencialnega gostitelja, kjer se bo lahko hranila. Če pa so temperature nizke in je ozračje suho, lahko ostanejo v kokonu tudi do enega leta. Kokoni so lepljivi in se dobro prilepijo in skrijejo v podlago, tako da jih je tudi s sesalcem  težko odstraniti.  Kokoni pa so odporni tudi na razne priprave s katerimi jih poskušate zatreti. 

Odrasla bolha

Takoj, ko se izležejo, potrebujejo hrano. Psi in druge živali so odličen gostitelj. V nekaj dneh bodo začela izlegati jajčeca in vašem psu. In tako se cikel ponovi. Bolha lahko preživi od 2 tedna do več mesecev in se hrani na vaši živali. 

Sedaj, ko razumete življenjski cikel bolha, lahko vidite kako pomembno je, da se bolh v različnih fazah razvoja, čim prej znebite. Tako z živali kot iz doma in okolice, kjer se lahko skrijejo. Če jih ujamete še preden se razvijejo v odraslo žival, jih boste pred zatrli.

Kako zaščititi svoje pse in druge živali pred bolhami?

Bolhe ne preživijo ves čas življenja na vašem psu. Skačejo naokoli in ko potrebujejo hrano, skočijo na gostitelja. Zato je redna zaščita zelo pomembna.

Kopanje

Če psa skopamo, se bomo znebili bolh, ki so trenutno na njem. Preden daste psa v banjo, mu na vrat nanesite debelo  plast razpenjenega šampona, ki bo segal do ušes, vendar bodite previdni, da ne gre v ušesa. Ko boste psa začeli močiti, bodo bolhe želele pobegniti na suho, torej h glavi, kjer se bojo ujele v šampon in poginile.  

*POZOR: Bodite previdni, da šampon ne zaide v ušesa ali oči. Uporabite naravne pripravke (npr. tekoče biološko kastiljsko milo) in dodajte nekaj kapljic sivkinega ali drugega eteričnega olja, ki bo učinkovito pomagalo pri odstranjevanju bolh. Gosta in mastna pena mila bo bolhe ujela in jih zadušila. Po končanem kopanju psa sperite z mešanico kisa in vode v razmerju 1:10. Zaradi kislosti boste odvrnili bolhe. Ko se dlaka posuši, pa jo popršite z naravnim repelentom, ki je varen in ki psa ne bo motil. Lahko ga naredite tudi doma – tukaj je recept:

Mešanica nežnega repelenta za vsakdanjo uporabo

Gre za nežno mešanico, ki jo lahko uporabljate vsakodnevno. Uporabite: 

 • jabolčni kis,
 • 1 limono,
 • 2 vejici svežega rožmarina,
 • 1 vejico žajblja,
 • 1 liter filtrirane vode.

Limono narežite na ozke kolute in jo skupaj z ostalimi sestavinami postavite v stekleno posodo ter prelite z vrelo vodo in dodajte kis.  Posodo pokrije in pustite stati čez noč. Nato vsebino precedite v pršilko in lahko začnete z uporabo. Razpršilo shranjujte v hladilniku, uporabno pa je do 2 tedna. 

Mešanica eteričnih olj za odganjanje bolh

Gre za močan repelent. Ko psa okopate in se posuši, ga lahko poškropite. Osnova je lahko kokosovo olje, mandljevo olje ali pa katero drugo. Mešanico pripravite tako, da na 1ml olja dodate eno kapljico eteričnega olja, ki bo odvrnil bolhe, da bi se zopet vrnile na vašega psa. Uporabite lahko:

 • sivko,
 • limono,
 • cedro,
 • palo santo ali sveti les,
 • evkaliptus,
 • muškatno kaduljo,
 • pepermint.

POZOR:  vedno uporabite le razredčena eterična olja, torej mešana s osnovnim oljem in nikoli ne nanašajte nerazredčenih eteričnih olj direktno na psa. Voda ni primerno redčilo, kajti eterična olja niso vodotopna.

Psa  večkrat na dan, nekaj dni zaporedoma prečesavajte z glavnikom, ki je bil potopljen  v  razpenjen šampon. Vsak teden psa skopajte in prečesavajte dlako, dokler se bolh ne rešite.

Čiščenje hiše

Nekaj časa boste morali veliko prati in dosti sesati. Omenjeni opravili boste torej morali početi pogosto in daljši čas, da se boste lahko znebili bolh v vseh njihovih razvojnih stopnjah. Operite posteljnino, operite pasjo posteljico in če materiali omogočajo in imate sušilni stroj, sušite v sušilnem stroju.  Če pes spi tudi v vaši postelji, potem operite tudi deke, pokrivala, vzglavnike, torej vse, kar je mogoče oprati. Sicer bodo bolhe začele zajedati tudi vas. Posebej se posvetite predpražnikom, tekačem, preprogam, če je mogoče, najbolje s parnim sesalnikom. Na ta način boste najlažje zatrli bolhe, ki so se skrile v preproge. 

Na ta način boste odstranili odrasle bolhe kot tudi jajčeca, larve in tudi težko dostopne kokone, kjer se skrivajo pupe. Če imate doma parni sesalec, še toliko bolje, saj je vsestransko uporaben in učinkovit. Lahko pa ga tudi najamete ali pa se celo obrnete na čistilni servis. Pri tem je priporočljivo, da poiščete nekoga, ki uporablja naravna čistilna sredstva. Izogibajte se strupom in drugim tovrstnim preparatom za čiščenje, saj to zelo vpliva na vaše zdravje in zdravje vaših živali ter onesnažuje okolje. 

Diatomejska zemlja

Diatomejska zemlja je silicijev dioksid oz. kremen, nestrupen bel prah, ki je malo nepriročen za uporabo, saj se zelo praši, vendar pa je zelo uporaben. Uporabite ga po tem, ko ste stvari že oprali, presesali preproge in podlage.

POZOR: Vedno uporabite le diatomejsko zemljo prehranskega razreda, kajti kristalizirana diatomejska zemlja je toplotno obdelana in zaradi tega strupena za vdihavanje. 

Potresite jo po ležiščih, kavčih, stolih in drugem oblazinjenem pohištvu ter preprogah in tekačih. Vtrite jo v podlago, lahko s krtačko ali z metlo (za preproge in tla). Pustite nekaj ur, najbolje pa kar čez noč. Nato dobro presesajte in vrečko z vsebino stresite v plastično vrečko ter jo zavežite in odvrzite v smeti, da boste tako bolham res onemogočili, da bi se ponovno naselile. 

Gola tla

Vsekakor se je bolh lažje znebiti, če imamo gola tla, kajti zadostuje temeljito sesanje in pomivanje. Če imate lesena tla, vedite da se bodo bolhe in še posebej larve, ki imajo rade temne prostore, skrile v razpoke tal. Tla lahko posipate z  diatomejsko zemljo, ki jo čez nekaj ur posesate. Priporočljivo je, da jo posipate tudi po talnih obrobah, kamor se bolhe lahko umaknejo in skrijejo.

Prebrisana vaba za bolhe

Stara, a učinkovita metoda z milnico, ki jo postavimo pod žarnico.

POZOR: voda in elektrika ne gresta skupaj, zato malo previdnosti ne bo odveč. 

Uporabite nizko in široko posodo, nad njo (cc 30 cm) pa obesite žarnico. V posodo nalijte cc 3 cm milnice in prižgite žarnico. Bolhe svetloba privlači zato bodo skočile in pristale v vodi. Posodo in žarnico lahko vsak dan premikate ali pa naredite več takšnih vab, še posebej v prostoru, kjer se pes največ zadržuje oz. v bližini ležišča.  Uporabite jo lahko v hiši in zunaj hiše, kjer koli vam pade na pamet, še posebej tam, ker vaš pes rad poležava.  

Kako se znebiti bolj na dvorišču in okolici hiše?

Zatiranje bolh na vašem dvorišču, oz. zunanjih prostorih, kjer se vaš pes rad zadržuje, je ključnega pomena. Najprej poskrbite, da imate pristriženo travo, nato jo poškropite z razpršilnikom vode. Potrebna bo večkratna ponovitev, dodate pa lahko različne pripravke in si pomagate še s tem . Lahko uporabite tudi razne zastirke, lubje in granule, ki odganjajo zajedavce. Najbolj primerni so seveda naravni produkti. 

Doma si lahko pripravite mešanico za škropljenje in sicer:

 • 0,5 dcl detergenta za posodo,
 • 10 kapljic neemovega olje,
 • 20 kapljic cedrinega olja.

Če boste redno škropili površine, se boste na ta način  izognili raznim zajedavcem, ki ne bodo prešli na vašega psa, niti v vaš dom. 

*Te mešanice ne uporabljajte za sukulente (debelolistne zelene rastline), ker ji boste uničili.*

Uporabite nematode

Nematode so male gliste, ki živijo v zemlji  in uživajo bolšje larve ter druge škodljivce na vrtu kot so mravlje, termiti in ličinke. Kupite jih lahko v vrtnarskih centrih ali pa na internetu. Upoštevajte navodila in nanesite nematode po zunanjih površinah, saj boste s tem zmanjšali populacijo bolšjih larv za 90% že v 1 dnevu. Ne glede nato ali imate vrt preplavljen z bolhami ali ne, so nematode učinkovita preventiva. Nematode so živa bitje, ki bodo ob pomanjkanju hrane poginila, zato je priporočljivo, da jih posujete spomladi, poleti in jeseni in se tako zavarujete pred škodljivci in seveda bolhami. 

Še drugi načini preventive v boju z bolhami

Veliko lažja je preventiva oz. zaščita kot pa zatiranje. Zdravje vašega psa pri tem igra pomembno vlogo, saj bodo bolhe in drugi zajedavci zdravo žival napadli redkeje. 

Hranite s primerno hrano

Primerna hrana je zdravilo in ključnega pomena za zdravje psa. Psu ponudite najboljšo možno hrano, ki si jo lahko privoščite, najbolje surovo hrano, katere osnova je meso. Ponuditi psu polnovredno hrano kot je meso, organi, mesnate kosti, surova jajca, modre ribe kot so sardele in skuše kot tudi širok spekter rahlo pokuhane pasirane zelenjave. 

Izogibajte se precepljenosti in drugim zdravilom

Prepogosta cepljenja lahko resno ogrozijo imunski sistem, ki bo psa oslabil, kar pomeni, da bo telo bolj dovzetno za razne zajedavce. Posvetujte se z veterinarji, ki vam lahko ponudijo podporo in informacije ter vam svetujejo o različnih cepljenjih. Če je vaš pes že bil cepljen za druge kužne bolezni kot so  parvoviroza, pasja kuga, prosite veterinarja za titer test. Gre za krvni test s katerim lahko ugotovite koliko protiteles je v telesu prisotnih. Najverjetneje bo pes imel dovolj protiteles, kar pomeni, da bo test pozitiven in ne bodo potrebna dodatna cepljenja. 

Izogibajte se antibiotikom in drugim močnim zdravilom. Sem spadajo tudi razni pripravki za bolhe, klope in srčno glisto! Zopet, posvetujete se o različnih naravnih možnostih namesto, da brez pomisleka posežete po ustaljenih pripravkih in izdelkih. Na ta način boste manj obremenjevali zdravje vašega psa in ga obenem obvarovali pred zajedavci. 

Izogibajte se uporabi kemikalij

Uporabite naravne izdelke za čiščenje vašega doma. Pes večino časa preživi na tleh, zato je pomembno, da ni izpostavljen kemikalijam v različnih čistilih. Kis in soda bikarbona bosta odlično opravila svoje delo pri večini čiščenj. 

Izogibajte se uporabi pesticidov, hebicidov in strupenih gnojil. Obstaja kar nekaj naravnih in varnih možnosti, ki jih lahko kupite v specializiranih trgovinam in se s tem izognite škodi, ki jo bi sicer povzročili svojim živalim in sebi. 

Podprite in okrepite imunski sistem psa 

Uspešna preventiva proti zajedavcem so tudi naravni dodatki za podporo imunskemu sistemu. Nekaj preprostih načinov:

 • probiotiki: vsakodnevno k hrani dodajte visoko kvalitetne dodatke ali pa psu ponudite hrano, ki je bogata s probiotiki kot je recimo kefir (¼ skodelice na dan na 15kg telesne teže psa) in fermentirana zelenjava (1 žlička na  dan na 8kg telesne teže);
 • česen: je varen, če ga uporabljamo v zmernih količinah in ne samo, da bo podprl imunski sistem, pomaga tudi pri odganjanju bolh in drugih zajedavcev. Ponudite lahko ¼ stroka na 5kg teže na dan. Uporabljaje domač česen in ga narežite ter in pustite da stoji 15 minut, preden ga dodate v hrano. S tem se sprosti alicin, ki je osnovna zdravilna učinkovina v česnu; 
 • omega 3 maščobne kisline: vendar bodite pozorni pri tem za katero živilo gre. Ribja olja se pogosto uporabljajo, vendar morajo biti prečiščena in hitro postanejo žarka, zato raje uporabite svež vir kot so modre ribe (sardele, skuše…), ki jih dodajte k prehrani vsaj 1x na teden. Fitoplankton je odličen vri omega 3 maščobnih kislih (kot tudi drugih pomembnih hranil) in je popolno živilo, ne le dodatek, saj je biološko razpoložljivost in ga pes lahko zelo dobro absorbira.  1/6 žličke na dan vmešajte v hrano. Drugi viri omega 3 maščobnih kislih so lahko tudi konoplja, chia semena, laneno seme…;
 • kokosovo olje je prav tako odlična izbira, saj vsebuje srednje verižne maščobne kisline. Ponudite psu 1 žličko na 5kg teže na dan.  

Z ustrezno prehrano se boste izognili mnogim težavam in ohranili svoje zdravje kot tudi  zdravje vaših živali ter si olajšali nevšečnosti s čiščenjem, kopanjem, pranjem, iskanjem bolh….

Si želite biti na tekočem?

Prijavite se na novičke

Prejmite občasne nasvete, inspiracije in novice s področij surove hrane in dopolnilnih oblik zdravljenja za pse.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Hvala za prijavo na na novice, se beremo kmalu!

Katja in Gracie