Dehidracija pri psu in nekaj nasvetov kako mu pomagati

dehidracija pri psu

Se tudi vam zgodi, da z začudenjem opazujete od kod vašim psom brezmejna energija, kljub vročini. Psi se v svoji igrivosti in navihanosti lahko kaj hitro pregrejejo in dehidrirajo. Oboje, pregretje in dehidracija pri psu lahko ogrozi njegovo zdravje in življenje. 

Kako prepoznati dehidracijo pri psu?

Znaki dehidracije pri psu so:

 • motne oči,
 • otopelost,
 • slab apetit,
 • bledost,
 • izsušene sluznice…

Kako lahko preverite ali gre za dehidracijo psa?

 1. Test elastičnosti kože

Psa na hrbtni strani vratu ali pa za lopaticami primate za kožo in jo rahlo potegnite centimeter ali dva navzgor od telesa. Če se bo koža hitro vrnila v prvotni položaj, pomeni da je pes dovolj hidriran. Če pa se koža počasa vrača v naravni položaj, pomeni da je pes izgubil preveč tekočine.

 1. Test prekrvavljenosti 

Psu dvignite ustnico in preverite obarvanost dlesni. S prstom nežno pritisnite na dlesen da postane bleda in opazujte ali se dlesen hitro obarva rožnato ali ostane bleda dlje časa. Pri psu, ki je dobro hidriran, se bo obarvanost vrnila v nekaj sekundah, pri tistih psih, ki so izgubili več vlage in tekočine pa bo trajalo dlje. 

Prva pomoč v primeru blage dehidracije vašega psa

Blaga dehidracije se ponavadi pojavi, ko psi bruhajo ali imajo drisko in v takem primeru lahko psu na različne načine pomagate sami.

 1. Nadomeščanje elektrolitov

S pripravo raztopine lahko psu zagotovite pomembne mineralne, ki so potrebni za normalno delovanje prebavil, imunskega sistema in mišic. Za pripravo nadomestka elektrolitov potrebuejte:

 • skodelico vode,
 • 2 čajni žlički medu,
 • 1/8 čajne žličke himalajske soli,
 • ½ čajne žličke jabolčnega kisa.

Vse sestavine segrejte v posodici ali le toliko, da se med stopi, nato dobro premešajte. Pomembno je da medu ne pregregrejte (do 38 stopinj C)! Napitek lahko v hladilniku hranite nekaj dni.

Raztopino ponudite 2x na dan in sicer: 

 • 1/8 salčke za pse do 5 kg, 
 • ¼ salčke za male pse, 
 • ½ šalčke za srednje velike pse, 
 • 1 šalčko za velike pse in 
 • 1,5 salčke za največje pse. 

Za osnovo namesto vode, da bo raztopina bolj okusna, lahko uporabite tudi kostno juho. 

 1. Goveja in piščančja juha ali pa kostna juha je odlična v primeru, ko vaš pes ne želi piti vode, saj je okusna in mamljiva. Vašemu psu bo zagotovila hidracijo in potrebna hranila. 
 1. Odlični v primeru pregretja in dehidracije so tudi zmrznjeni ali ledeni priboljški kot je Pasji sladoled Lizoled ali Ledeni priboljšek Kužkoled, ki bo vašega psa ohladil in mu zagotovil okusno in potrebno tekočino ter vitamine in minerale. Če se odločite za pripravo sladoleda sami, bodite pozorni na sestavine, ki so primerne za pse.
 1. Še ena odlična možnost pri zagotavljanju dovoljšne količine tekočine v telesu je sveža in surova hrana. Surova hrana je sama po sebi bogata s tekočino in čeprav ta ne predstavlja dovoljšne količine tekočine, bo vsekakor dobra pomoč pri hidraciji. 

Kdaj je potreben obisk veterinarja

Ko gre za hujše dehidracije ali ko ste zaskrbljeni in ste poskusili s hidracijo doma pa vaše metode ne delujejo? Takrat morate čim prej poiskati veterinarsko pomoč! Ta je ključnega pomena, zato imejte vedno pri sebi kontakt veterinarja, da psu lahko zagotovite čim prejšnjo ustrezno strokovno pomoč. 

Vir: https://www.drronsanimalhospitalsimivalley.com/blog/tips-to-treat-dehydration-in-dogs-from-the-expert-vet-in-simi-valley/

Vir: Recept za raztopino elektrolitov – Rita Hogan “Acute Canine Herbalism” spletni tečaj

Si želite biti na tekočem?

Prijavite se na novičke

Prejmite občasne nasvete, inspiracije in novice s področij surove hrane in dopolnilnih oblik zdravljenja za pse.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Hvala za prijavo na na novice, se beremo kmalu!

Katja in Gracie