Surova hrana za pse

Pes s plenom surova hrana

Naj bo zdravilo tvoja hrana in hrana tvoje zdravilo.

Hranjenje psa s surovo hrano je način življenja, ki krepi vez med psom in človekom. Od skrbnika zahteva zavestno ravnanje ter vodi v boljše poznavanje svojega psa in njegovih individualnih potreb. Z zagotavljanjem ustrezne in kakovostne hrane psu omogočamo okusne, zdrave in hranljive obroke, ki so osnova za trajno zdravje, dolgoživost in srečno življenje.

Kaj je surova hrana za pse?

Surova hrana za pse zajema surovo mišično meso, organe, kosti, ribe, jajca, sadje, zelenjavo ter mlečne izdelke (fermentirane) v manjših količinah, ipd.

Zakaj naj bi hranili s surovo hrano?

Lastnosti, kot so oblika zobovja, kisel pH želodca, hiter prebavni sistem, vam povedo, da gre za mesojedo žival, kamor uvršamo tudi psa. Hranjenje psa s surovo in neobdelano hrano omogoča boljšo biološko razpoložljivost hrane. To pomeni, da so vsa hranila v svoji prvotni obliki in jih zato telo najlažje prepozna, absorbira in s tem najbolje izkoristi.

surova hrana za pse obrok v skledi
surova hrana za pse obrok

Pozitivni učinki surove hrane pri psu

Psi potrebujejo predvsem beljakovine in maščobe, ki jim zagotavljajo boljše zdravje. Prvi znaki pri spremembi prehranjevanja bodo vidni na dlaki in koži, splošni kondiciji, okostju in organih. Kasneje boste lahko opazili, da imajo vaši psi zaradi žvečenja mesnatih kosti bolj čiste in zdrave zobe. Iztrebki bodo znatno manjši, kajti briketirana hrana je sestavljena predvsem iz ogljikovih hidratov, ki pa jih pasje telo ne presnavlja najboljše. Spremembe bodo vidne tudi na splošnem počutju in obnašanju.

Ali surova hrana psu ponuja uravnotežen obrok?

Uporaba kakovostnih sestavin in upoštevanje ustreznih razmerij med njimi psu ponuja uravnotežen obrok. To pomeni, da v prehrano vključujete čim več različnih vrst mesa, organov, mesnatih kosti, nekaj zelenjave in sadja ter  dodatkov po potrebi.

Je surova hrana za psa nevarna?

Psi so mesojede živali, zato so na bakterije, ki so povezane z mesom, dosti bolj odporni kot ljudje. V slini imajo encim lizocim, ki deluje protibakterijsko. Dodatno k uničevanju patogenih bakterij pripomore kisel pH želodca.

Raziskave so pokazale, da imajo psi, ne glede na to, ali so bili hranjeni s surovo hrano ali z briketi, v prebavilih in iztrebkih pogosto prisotno salmonelo, ki zanje v večini primerov ni nevarna.

Zaradi različnih zajedavcev je surovo hrano priporočljivo zamrzniti za 3 do 5 tednov.

Z ustrezno higieno poskrbite za kakovost živil in pripomorete k ohranjanju zdravja ter varovanju okolja. Pred in po pripravi surovih obrokov operite pripomočke za pripravo in površine, kjer ste hrano pripravljali. Po jedi za psom vedno operite posodo ter si umijte roke.  Na sprehodih pobirate pasje iztrebke. S tovrstnimi ukrepi se boste izognili različnim okužbam.

pes z zrezkom
surovi organi hrana za pse

Količina hrane

Vsakega psa je potrebno obravnavati individualno, saj se količina in razmerja med sestavinami razlikujejo glede na starost, aktivnost, velikost, zdravje psa in še nekatere druge dejavnike. Pomembno je, da psa opazujete in mu prilagajate količine hrane ter upoštevate, da: 

  • Odrasli psi v povprečju potrebujejo 2-3 % svoje idealne teže hrane na dan.
  • Mladički za ustrezen razvoj zobovja in skeleta potrebuje več kalcija ter hrane, dnevno 2-3 % idealne teže odraslega psa, pri velikih pasmah tja do 2 %.

Uvajanje surove hrane pri psu

Tudi pri uvajanju surove hrane je treba upoštevati vsakega psa posebej. Surovo hrano lahko začnete postopoma dodajati k briketirani hrani, tako da pri vsakem obroku odvzamete del briketirane hrane in dodate del surove hrane.

Lahko se odločite za takojšno zamenjavo in briketirano hrano v celoti nadomestimo s surovo. Pri tem je potrebno upoštevati: ali gre za mladička ali odraslega psa, za psa, ki je bil hranjen samo z briketi, za izbirčnega psa, za zdravega psa, za starejšega psa. Prvi pokazatelj je iztrebek, ki mora biti ustrezne oblike in primerno čvrst. Če se pojavijo prebavne težave, si za prehod vzemite več časa in nadaljujte postopoma.

pes s piščančjo kračo v gobcu
kupljena surova pasja hrana

Nakup že pripravljene surove hrane za pse

Če ste v dvomih ali pa se ne znajdete najbolje, vam morda primanjkuje časa, idej, odhajate na dopust in potrebujete priročno pakiranje ipd., v teh in podobnih primeri si lahko olajšate delo in kupite že pripravljeno hrano.

Pripravljeno hrano je potrebno le odmrzniti in že jo lahko ponudite vašemu kosmatincu. Tako preprosto je!

 

 

Vas skrbi, da ne delate prav?

Pretirana skrb je lahko obremenjujoča. Tudi pri svoji prehrani najverjetneje niste pozorni na vsak gram in prisotnost vseh hranil. Zdravi odrasli psi lahko lahko določena hranila (maščobne kisline, vitamini topni v maščobah, minerali) ustrezno uravnavajo v obdobju nekaj dni, Pri hranjenju mladičkov morate biti bolj previdni in dosledni ter poskrbeti, da jim dnevno nudite vsa potrebno hranila, ki jih zaradi razvoja in rasti potrebujejo dosti bolj kot odrasli psi. Posebna skrb gre tudi starejšim kužkom in kužkom z različnimi težavami, kjer pa je individualna obravnava še toliko bolj pomembna.

Če potrebujete dodatne informacije in pomoč, sem vam na voljo za vaša vprašanja in podporo.

Kaj pravijo stranke o surovi hrani?

Si želite biti na tekočem?

Prijavite se na novičke

Prejmite občasne nasvete, inspiracije in novice s področij surove hrane in dopolnilnih oblik zdravljenja za pse.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Hvala za prijavo na na novice, se beremo kmalu!

Katja in Gracie