6 korakov za uspešen prehod na surovo pasjo hrano

Prehod na surovo pasjo hrano

Dejavniki, ki vplivajo na menjavo hrane

Čas, ki je potreben za prehod na surovo pasjo hrano, je odvisen od vsakega psa posebej in lahko traja od enega do več tednov. Treba je upoštevati:

 • starost, 
 • zdravstveno stanje, 
 • stopnjo aktivnosti,
 • občutljivost 
 • ter s čim je bil pes hranjen do sedaj. 

Oslabljeni psi in tisti, ki so bili dlje časa hranjeni z briketi, imajo navadno malo več ovir. Enako velja za pse, ki so bili ves čas hranjeni z isto hrano oziroma z omejenim številom okusov v prvih 4 do 6 mesecih življenja, saj so kasneje manj prilagodljivi in bolj izbirčni. Nekateri psi pa surove hrane preprosto ne prenašajo dobro in je zato bolj priporočljiva kuhana pasja hrana.

Mladički in zdravi odrasli psi navajeni različni okusov lahko hitreje preidejo na surovo hrano, vedno pa bodite previdni in spremljajte, kako se odzivajo na zaužito hrano. 

Zakaj pride do težav?

Težave, ki se pojavijo ob prehodu na surovo hrano so po navadi: 

 • driska, 
 • bruhanje, 
 • obstrukcije kosti, 
 • lahko se pojavi tudi vnetje prebavil (zaradi prevelikega razraščanja patogenih bakterij). 

Mnogo skrbnikov meni, da surova hrana povzroča preveč težav in da psu ne odgovarja. Največkrat pa je za težave ob prehodu na surovo pasjo hrano odgovoren alkalen pH. Ta je nastal zaradi hranjenja s hrano, ki je bogata z ogljikovimi hidrati. 

PH želodca pri psu, hranjenem s surovo hrano, je približno 1 do 2, kar označuje kislo okolje. Če je pes hranjen z briketi ali drugo škrobnato hrano, bo pH njegovega želodca bolj alkalen, kar pa predstavlja nekaj težav:

 1. Alkalno okolje ne omogoča razgradnje aminokislin in prebave beljakovin, saj je zanjo potreben pepsin, ki pa se sprosti le pri pH 2 ali manj.
 2. Alkalen pH omogoča večjo verjetnost za razrast patogenih bakterij, kot so e-coli, salmonela, klostridija. Kisel pH v želodcu mesojedcev je obrambni mehanizem za bakterije, ki spremljajo surovo meso.
 3. Alkalen pH otežuje prebavo kosti in črpanje mineralov iz hrane. 
 4. Škrobnata živila zahtevajo daljši prebavni čas kot sadje in zelenjava in tudi kot maščobe, zato ovirajo prebavni trakt. Mesojedci imajo krajši prebavni trakt kot vsejedci in predvsem rastlinojedci, kar omogoča hitrejši tranzitni čas, ki tudi preživelim bakterijam otežuje prehod skozi stene tankega črevesa

Na splošno je nizek želodčni pH boljši za psa, ker omogoča ustrezno prebavo beljakovin, aktivira druge encime in zavira rast patogenih mikroorganizmov ter pripomore k absorbciji mineralov.

Manj kisel pH ne vpliva samo na želodec, ampak tudi na ustrezno sproščanje encimov trebušne slinavke in posledica tega je, da lahko večji neprebavljeni delci hrane sprožijo vnetje in imunski odziv, imenovan sindrom prepustnega črevesja. 

Prehod na surovo pasjo hrano  lahko vpliva na počutje psa, vendar pa so po večini to le začasne težave. Z ustreznim odmerjanjem surove hrane in opazovanjem njenega vpliva na psa, lahko te težave preprečite.  

POZOR! Psi z različnimi zdravstvenimi težavami zahtevajo posebno skrb in je zato zanje priporočljivo oz. nujno, da vsaka sprememba hrane poteka pod nadzorom veterinarja.
Prehod na surovo pasjo hrano

6 korakov za lažji prehod na surovo pasjo hrano

 1. Teden dni preden začnete prehod na surovo pasjo hrano začnite dodajati probiotike. Dodajajte jih ves čas prehoda, saj laktobacili pomagajo pri uravnavanju pH-ja v črevesju.
 1. Dan pred dodajanjem surove hrane je priporočljivo, da psa postite, da si prebavni trakt malo »odpočije« in lažje sprejme novo hrano. 
 1. Pri mladičkih in zdravih odraslih psih lahko takoj preidete na surov obrok, torej iz danes na jutri. Če se pojavijo prebavne težave, kot so driska, bruhanje ali pa premehak iztrebek, se raje odločite za postopno prehajanje. Postopoma povečujte količino hrane, dokler pes ne bo jedel nič drugega kot surovo. To lahko traja do treh tednov.
 1. Pri prehodu lahko dodajate naravni jabolčni kis. Ta pomaga pri zniževanju pH v črevesju in olajša prebavo ter omogoči boljšo absorpcijo mineralov iz hrane (1/2 – 1 žličke na 50 kilogramov telesne teže psa).
 1. Začnite z enim virom beljakovin, torej eno vrsto mesa, dokler iztrebek ni ustrezne oblike in trdote. Šele kasneje lahko dodajate druge vrste mesa, vendar počakajte z mesom, ki ima več maščobe, ravno tako z organi, sicer se zna zgoditi, da bo prišlo do driske.
 1. Količina beljakovin v prehrani vpliva na delovanje črevesja, zato psu dajte nekaj časa, preden začnete dodajati mesnate kosti. Če začnete prehitro dodajati kosti, lahko pride do zaprtja

Mešanje različnih vrst hrane ni priporočljivo 

Mešanje briketov in surove hrane za daljše obdobje ni priporočljivo kajti poveča možnost za nastanek prebavnih bolezni, zlasti tistih, povezanih z bakterijami, onemogoča ustrezno razgradnjo in absorpcijo vitaminov in mineralov ter povečuje možnost zaprtja. Če se odločite za kombinacijo, je smiselno, da hrano razdelite na dva obroka in tako različno hrano ponudite ločeno.

Menjava pasje hrane naj bo torej narekovana s strani vašega psa. Ne pozabite, da se vam nikamor ne mudi in da je najbolj pomembno to, da je prehod na surovo pasjo hrano za vašega psa čim bolj prijeten. Cilj je namreč zagotoviti okusne in zdrave obroke, ki bodo v veselje vsem. Na začetku se boste zagotovo malo lovili, a boste tako bolje spoznali svojega psa in njegov okus ter uživali ob ustvarjanju čudovitih jedi. 

surova hrana za pse obrok
Primer obroka, ko je pes že uveden v surovo pasjo hrano.

Raw dog food nutrition specialist course: https://pro.dogsnaturallymagazine.com/

Si želite biti na tekočem?

Prijavite se na novičke

Prejmite občasne nasvete, inspiracije in novice s področij surove hrane in dopolnilnih oblik zdravljenja za pse.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Hvala za prijavo na na novice, se beremo kmalu!

Katja in Gracie